Sunday, April 1, 2012

Eimaan is a baby SALINDAH

Siapa pernah dengar tentang SALINDAH?

SALINDAH ni merupakan makanan kesihatan(supplement) dan rawatan bagi ibu hamil hingga selepas bersalin (habis pantang). Ianya dihasilkan mengikut kaedah perubatan HOMEOPATI, BIOKIMIA DAN HERBALISME. Formulanya dikeluarkan oleh Allahyarham Prof. Dr. Azizan Haji Ismail dan mula diperkenalkan kepada masyarakat sejak tahun 1980 lagi.

In my case, i did'nt take the complete set sampai pantang tapi sampai sebelum bersalin saja..SALINDAH ni memang dah glamour dalam my family..15-16 years ago, kalau tak silap, my grandma la yg introduced this product to my aunt yg masa tu tgh pregnant anak sulung..and kami yang masih bersekolah ni di baginya pulak makan EXAMO..ok nanti kite cerita pasal EXAMO..My mom juga ambil supplement SALINDAH ni semasa pregnant my lil brother Tengku Imran Isaac (8 years old)..

Apa yang i nampak kesan SALINDAH ni..obviously my lil brother sgt lah aktif and bijak since baby..so was my cousin yg tadi i mentioned pasal my aunt yg ambil SALINDAH ni..i also remembered my mom told me that her 4th/LAST pregnancy(Imran) ni, rasa sgt berbeza compared to the first three pregnancies..rasa lebih bertenaga and sangat mudah bersalin..

SO..bila i dpt tau i pregnant je, immediately i decided to take this supplement too..SALINDAH ni start makan masa kandungan berusia 3 bulan/12 weeks or can say when we reach our 2nd trimester..1stly, my O&G doc dah awal-awal pesan jgn ambil supplement yang tah ape2..risau it'll be harmful for baby inside..2nd, bila i tanya pendapat org luar, kwn2, facebook, ada yang puji produk ni dan ada yang kata produk ni tak baik (which i rasa mostly, org yg ckp baik tu yg mmg pernah guna or ada kenalan yg guna manakala yg ckp tak baik tu mostly mmg tak pernah guna lansung hanya dengar khabar2 berita saja..jadi tak boleh salahkan sesiapa la kan..pendapat org kita kena ambil juga..mereka hanya menyampaikan apa yg mereka tau)..At the end, i decided utk teruskan juga dengan SALINDAH, tak bagi tau lansung pada doc sampai sudah..baik doc private mahupun kerajaan..lansung tak cerita..i just tawakkal and yakin pada produk tu.

Alhamdulillah..tak tau lah disebabkan ubat tu atau genetically, i tak ada alahan teruk dari awal mengandung hingga ke hujungnya...kuasa Allah..syukur sgt, dalam keadaan bekerja dan hidup sendirian di Putrajaya, dapat juga tempuhi tempoh mengandung tu dgn jayanya..bukan tak ada muntah and pening lansung..ada juga, contoh kalau travelling jauh..bumpy roads..awal-awal ada juga tak boleh bau itu ini, cuma tak ada muntah teruk-teruk la..muntah manje2 je..=) badan rasa sihat and kuat..drive back-forth Putrajaya-Batu Pahat almost every weekend..selalu pergi shopping sorang2 di Alamanda berejam2..berjaya setelkan kursus induksi di Pulau Pangkor on my 25th weeks of pregnancy..i yakin semua ni pun Allah bantu..

Syukur Alhamdulillah juga Eimaan Harith selamat dilahirkan walaupun ada sikit komplikasi..mungkin juga SALINDAH ni dah bagi my baby aktif sgt sampai masa dah nak bersalin tu dia boleh beralih pulak namun masih berjaya bersalin normal..malah tempoh labor pun dalam 3jam saja yang betul2 unbearable..kira cepatlah kan? and bersalinnya pun 10hari awal dari tarikh due..Eimaan juga dikategorikan baby yang kuat..pada usia 3hari, bidan urut terkejut masa mandikan Eimaan, kaki dia boleh berdiri tegap (dlm keadaan berpaut atas lengan bidan) dalam bath tub sedangkan most babies tak boleh kata bidan tu..mereka kata baby SALINDAH ni tulangnya kuat..kulit nya bersih..otaknya bijak dan aktif..

Entah bagaimana bahagian i jika mengandung lagi.masih beruntung kah?atau akan diduga dengan alahan2, lemah dan sebagainya..Adakah i akan ambil SALINDAH lagi jika mengandung kali ke-2? Entah.belum decide.;)

Jom kita tgk set SALINDAH ni..

Peringkat Sebelum Bersalin




Salindah-Ceraian B1
Masa Guna: Mulai minggu ke-12 hamil
Khasiat:
Memberi zat besi mudah hadam yang diperlukan oleh setiap ibu mengandung. Menghilang atau mengurangkan muntah dan loya serta alahan. Menolong tumbesaran tian. Mencegah demam, batuk, selsema, sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain. Menghilangkan kesan jatuh atau rebah. Melancarkan aliran darah agar mencegah timbul simpul urat di kaki. Menghilangkan letih lesu.

Salindah-Ceraian B2
Masa Guna: Mulai minggu ke-24 hamil
Khasiat:
Memberi zat untuk tumbesaran tian, menguatkan tulang dan membina otak tian, disamping menambah darah. Menambah selera makan, menghilangkan sengal tulang dan kebas anggota kaki dan tangan. Mencegah serangan sejuk dan sakit gigi. Mencegah osteoporosis.

Salindah-Ceraian B3
Masa Guna: Mulai minggu ke-28 hamil
Khasiat:
Memberi zat untuk pembinaan saraf dan otak anak. Menghilangkan masalah takut, cemas dan bimbang. Mencegah simpul biawak atau krem betis. Mendatangkan ketenangan bagi menghadapi had bersalin.

Catatan:
lbu yang menggunakan Salindah dari item B1 (bermula dari 12 minggu hamil) akan memperolehi anak yang sihat, segar, pintar cerdas, keras tulang dan gigi, subur tumbesaran tubuh, dan sukar didatangi penyakit, Insya’Allah.

Salindah-Ceraian B4
Masa Guna: Mulai 4 minggu sebelum bersalin
Khasiat:
Remedi ini istimewa untuk mengawal alamat sebelum jangkaan alamat palsu, menghilangkan sakit bersalin, sakit urat dan otot, menyediakan saluran peranakan dengan mengendur dan menganjalkan otot-otot pencerut kawasan saluran peranakan. Memudahkan kelahiran bayi. Menghilangkan perasaan takut dan cemas.

Salindah-Ceraian B5

Masa Guna: Mulai 2 minggu sebelum bersalin
Khasiat:
Remedi ini melanjutkan dan menolong tindakan item B4, mengendur dan menganjalkan otot pencerut saluran peranakan dan memberi daya teranan labour sewaktu bersalin.

Salindah-Ceraian B6
Masa Guna: Mulai 1 minggu sebelum bersalin atau semasa dalam ‘labour pain’
Khasiat:
Remedi ini menguatkan teranan, menolong mengurangkan sakit sewaktu bersalin, mempercepatkan dan mempermudahkan keluarnya anak, membuka luas saluran peranakan dan mengurangkan sakit lepas bersalin.

Catatan:
Kalau bayi dalam kandungan songsang, bolehlah minta bidan betulkan. Tapi kalau masih juga berpusing songsang, jangan diganggu lagi, takut nanti tali pusat berpintal pada leher dan anggota bayi. Insya Allah, bila sampai waktu bersalin, bayi akan berpusing betul, kesan daripada remedi item B6.

p.s: i tak ada apape share pun dengan company ni, membership pun tak..i just share my experience using this product..=)

13 comments:

  1. Kalo kak leya rase sesuai dan selesa gunekan salindah ni, y not troskan je. Ayu gune dari 1st pregnancy n Alhamdulillah, kedua2 anak ayu resultnye same mcm kak leya ckp...mata mereka ni tajam tau kak leya. bukan tu je, mata mereka cantik n bersinar, xsame dgn baby biase. tulang mereka kuat, aktif sgt. huhuu...byk lg sebenarnye tp biarla dulu, tgk perkembangan mereka sehingga ke sekolah...examo jgn lupe bg kt eiman ye.

    ReplyDelete
  2. Tula..tah nape akak cm x sure.sbb eimaan tersangat aktif..rsa takut plak.huhu..tp kesannye mmg baik for both bb n mommy kn.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Salindah is good according to few friends of mine..and their kids are all active..active in a good way of course..hehe tapi i tak penah cuba lagi..mungkin on my next pregnancy kot..tapi tak guna salindah pon my kids are all very2 the hyperactive..tu yang duk pk banyak kali nk try tu..haha

    ReplyDelete
  5. Tu la ape yg i pk jgk..eimaan sgt active..takut pulak for 2nd bb pn sama..BUT..1 je i pk..salindah very good for the mother also..x rsa loya2..bdn rsa kuat..bb sng bersalin..

    ReplyDelete
  6. Web rasmi Salindah:
    http://www.edaransalindah.com/main/info-salindah/

    ReplyDelete
  7. Betul..betul...akak pon dah rase perbezaan antara ambik Salindah ngan tidak during 4 previous pregnancy..skrg akk pregnant anak kelima...juga ambil set Salindah..insyaAllah sampai habis berpantang...nanti tambah lagi ngan griptite...

    Salindah adalah hadiah terbaik dari perumusnya Allahyarham Prof Dr Azizan buat isteri, anak2 menantu dan seluruh manusia yang teringin merasai kebaikan dan khasiatnya ..InsyaAllah...

    http://dmanjapenawar.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. kalau dh mkn salindah ni prlu mkn lg x ubt klinik bg?

    ReplyDelete
  9. Boleh order online di WWW.MYORDER.COM.MY

    ReplyDelete
  10. Boleh order online di WWW.MYORDER.COM.MY

    ReplyDelete
  11. Boleh baca blog rasmi Salindah di web www.edaranSalindah.com

    ReplyDelete
  12. Boleh beli ceraian atau set salindah di www.myorder.com.my

    ReplyDelete