Wednesday, April 25, 2012

Seronok balik kampung tapi sedih sbb jatuh sakit..;(

Last week, the three of us, Hubby, Eimaan n me balik kampung..ipoh la mana lagi, tanah tumpah darahku..;) it's been 6 months since our last visit..the last time, i spent 3 weeks in ipoh jaga my sis berpantang..puas duduk ipoh lama sampai rindu pula pada hubby masa tu..heheh..this time, hubby tak dapat cuti lama pun, jadi la dapat 4 hari 4 mlm..earlier on, my sis n me dah plan siap-siap bila nak balik so we can gather ramai-ramai..i pun tersangat lah miss kat my buchuk-buchuk si debab Ayra Sophea, my only niece (my side)..

So last Wednesday morning kami dah gerak dari rumah..we planned to singgah di KL and do some shopping..Alhamdulillah, mission accomplished!! HAHA..Mommy yg melebih..padahal nothing much pun for mommy but still i was so happy dapat spent quality time with hubby and eimaan..t'was like our getaway juga la dari normal routine di BP kan..Matlamat utama ialah barang-barang Eimaan..Like always, the journey was smooth with Eimaan slept all the way from BP-KL..I almost think if im still working, i could travel together with Eimaan from Putrajaya - Batu Pahat..HAHA..ok past is past..;) Ingat bila dia sudah cukup tidur, he would behave tapi entah kenapa tetap tak duduk diam when we reached Mid Valley..i chose Mid Valley because itulah shopping complex yang i sangat familiar..rasa mudah di situ..in fact, jika kami mahu tidur di KL pun, i would choose Cititel to sleep over..Dalam pada tak duduk diam tu, dapat juga lunch di Nando's walaupun dalam keadaan cepat-cepat..Eimaan sudah tarik meja, jerit-jerit..ahhh, hubby memang tak boleh tahan tu semua..After that, changed Eimaan's diaper..walaupun belum berat lagi, biar dia selesa and tak meragam..Seterusnya beli barang-barang semua..By 5pm, sudah masuk kereta buat susu Eimaan, he already asked for his bear..hurmm..Again he fell asleep once we were on the road and slept all the way from KL-Ipoh..


while daddy fitting baju

We reached Ibu's home around 8pm..after freshened up, we went out for dinner near the house..makan simple-simple then balik dah penat and tidur awal..my sis arrived around 11pm but Eimaan n me already on the bed..we met the next morning..dapat la jumpa si tembam debab Ayra..sgt geram okay dengan die..what a good, soft and cute gegurl..tapi kesian dia demam..Eimaan macam tak kesah sgt i hold Ayra..sometimes je dia macam jealous..Eimaan macam okay juga dengan semua di Ipoh..tapi kerap juga buat perangai..suka menjerit, itu yang paling tak tahan..Ibu masak best, rosak my DIET!! And kami makan di luar juga beramai-ramai..seronoknya..walaupun dengan perangai Eimaan yang tak memberangsangkan itu..haihh..(uoll get the picture or not tentang perangai Eimaan, mommy nye asyik kata Eimaan nakal je kann!!) Entahla, siapa dapat anak super-active pasti tahu perasaan ni..;)


si comel ayra sophea

Unfortunately, dalam keseronokan ni, baby Ayra demam and been infected with HAND, FOOT & MOUTH DISEASE(HFMD)..Luckily tak teruk sebab bawa ke klinik awal..tp kami semua terlupa yang Eimaan could get infected from Ayra..there was one time masa Ayra bergolek2 atas tilam, Eimaan pun sama-sama cuba nak main dengan Ayra, dengan slumber nye Eimaan pun ambil pacifier Ayra dan masukkan dalam mulut dia..being a baby without pacifier, i laughed at him..macam comel..until my sis yang ingatkan takut Eimaan jangkit..Dengan sgt cepat nya penyakit ni berjangkit, the next day when we busily packing untuk balik ke BP, Eimaan mula lemah and panas..When i checked his temperature, the reading was 38.8'c..cepat-cepat kami siap dan terus berangkat pulang sebab mahu singgah ke klinik..jenuh mencari child specialist clinic, akhirnya ke poliklinik biasa sahaja..our long-known Dr. Jaspal then inserted the med into the anus and gave antibiotic orally right away..and yes, it works like miracle when Eimaan ceria and bubbly again after an hour..


ayra dah ada bintik-bintik merah bawah mulut, tangan and kaki

That night his temperature increased again and i continue gave his fever med and antibiotic..Up until yesterday, it's been 3 days and semalam juga baru timbul bintik-bintik merah di bawah mulut, tangan dan kaki Eimaan...sgt kesian..he lost his appetite, apa pun tak mahu makan..nak pergi klinik, daddy Eimaan ke Segamat meeting jadi baru hari ni dapat ke klinik..This morning kami ke klinik pakar yang biasa kami pergi since Eimaan dalam hari lagi..Dr Lam checked and bagi tahu memang Eimaan dijangkiti that HFMD and ada ulcer dalam mulut Eimaan..no wonder dia tak mahu makan..Doc hanya bagi medigel (sapu di lidah bagi rasa kebas, so he wont feel the pain masa makan)..Doc also said that Eimaan is actually recovering, the disease is actually heal on its own..miracle..jadi i hanya sapu calamine lotion supaya Eimaan rasa sejuk and selesa, pasang aircond di rumah dan selepas sapu medigel tersebut barulah hari ni mahu juga Eimaan makan 2 keping biskut hup seng cicah milo dan 6 suap nasi lauk ayam dan sup sayur..


kemain susah nak amik pic dia..ada bintik2 bawah mulut

Rasanya kalau MIL ada ni, pasti Eimaan dah kena berasap sebab MIL pasti kata Eimaan kena campak..;) orang tua mmg begitu, pelbagai petua org lama2..;) Semoga baby mommy cepat sembuh and terus active like always..;)

6 comments:

  1. sangat gembira kan bler balik kg..yana pun same..blk jer kg super happy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak nak dh lama x balik..mau x seronok..;)

      Delete
  2. kan...yana faham..yana so lucky this month mak dtg 2 minggu...suke sgt

    ReplyDelete
  3. comel baby with comel mummy.. :)

    ReplyDelete